Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

η Εισφορά 0,6% και τα Μέτρα για την Ενίσχυση των Τραπεζών και Δανειοληπτών

Ένα αμεσο μετρο άμεσης ελαφρυνσης των δανειοληπτων και αύξησης της ανατγωνιστικοτητας της ελληνικης οικονομιας ειναι η καταργηση της εισφορας του νόμου 128/75 , η οποία επιβαρύνονται κατά 0,6% τα επιτόκια των επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων και κατά 0,12% των στεγαστικών δανείων.

Με ευρωπαικο επιτόκιο 2% το 0,6% καπέλο ειναι πολυ μεγάλο.

Μόνον οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να αποφύγουν την εισφορά είτε εκδοση ομολογιακού δανείου είτε με lease-back ακινήτων είτε με δανεισμό απο τραπεζα του εξωτερικού.
Πρόσβαση ομως σε τραπεζες του εξωτερικου έχουν μονον οι πολυεθνικες .
Αν υποθεσουμε ότι ο δανεισμός μια ελληνική επιχείρησης φτανει το 5ο% του τζίρου της , την πνιγουμε χρόνο με το χρονο την ελληνικη επιχειρηση με ένα μέσο ετησιο κοστος 0,3% επι του τζίρου της.

Οπως αναφερει στην ελευθεροτυπια της 25-2-2007 ο ΜΠ. ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗΣ,
Εκτοξεύει το κόστος χρήματος η εισφορά του ν.128/75

Το παράδοξο, όμως, με την εισφορά του ν. 128/75 είναι ότι, αφενός, ο σκοπός για τον οποίο αυτή θεσμοθετήθηκε το 1975 (επιδότηση δανεισμού εξαγωγικών επιχειρήσεων) δεν υφίσταται πλέον, ενώ τα έσοδα από την εισφορά δεν καταγράφονται στον προϋπολογισμό και καταλήγουν σε ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που διατηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

την καταργηση της εισφοράς προτεινουν οι εξης φορεις με υπομνηματα τους
ο ΣΕΒ , Νοεμβριος 2004

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεως Αυτοκινήτων ,Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008
ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ, Θεσ/νίκη, 4 Νοεμβρίου 2008.


Διαβαστε επίσης αρθρο του
Γιώργου Δημητρομανωλάκη στο capital.gr

Τα κρατικά ταμεία ωφελούνται κατα 700 εκ ευρώ ετησίως με την εισφορά αυτή.
Βάσει του νεου Νόμου περι διαφάνειας που ψηφιστηκε τον Σεπτεμβριο του 2008, ο οποιος καταργεί όλους τους ειδικους λογαριασμούς, ή εισφορά του ν128/75 αποτελεί μια απο τις εξαιρέσεις. Ο Λογαριασμός όμως θα χειριζεται με διαφανεια και στόχους....
Μεχρι τελος 2008 , ο Υπουργός πρέπει να αποσαφηνίσει τι θα τα κανει τα χρηματα.

Τον δεκεμβριο του 2008 απηλλάχθησαν οι τουριστικές επιχειρήσεις απο την εισφορά. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις ζήτησαν ίδια μεταχείριση αλλά δεν εισακούστηκαν.

Το 2007 συστάθηκε το εθνικό ταμείο κοινωνικής Συνοχής και προικοδοτηθηκε με το 20% του συγκεκριμενου λογαριασμου.
Στην γνωμοδότηση της Οκε του 2007 σχετικα με την «Σύσταση Εθνικού Ταμείου
Κοινωνικής Συνοχής»
αναφερεται οτι 200εκ του λογαριασμού πάνε σε επιδοτησεις στεγαστικών δανείων.(ποιών?)
Η οικονομικη και κοινωνική επιτροπη προτεινε αντι του 20% του λογαριασμου , να παει όλο το υπολοιπο του λογαριασμου ,μετα τις επιδοτησεις των στεγαστικών δανείων, στο ΕΤΚΣ.

Αν παέι υπερ του παραπάνω ταμείου φτωχειας, τουλάχιστον θα ειναι παρηγοριά σε αυτούς που το πληρώνουν να μάθουν που πανε τα λεφτά τους.

Αναμένουνε να μάθουμε πού θα παει το συγκεκριμένο κονδύλι, καθώς δεν έχει αναρτηθεί πουθενα μεχρι σημερα.

1 σχόλιο:

ixis είπε...

Θα μπορούσε και η Τράπεζα της Ελλάδος να συμβάλει με αυτόν τον τρόπο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και να μην αρκείται μόνο σε συμβουλές προς όλες τις κατευθύνσεις. Ούτως ή άλλως έπρεπε να καταργήθεί εδώ και χρόνια, όπως εξάλλου και όλες οι άλλες εισφορές υπέρ τρίτων, διότι αποτελεί άλλη μία θηλιά στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Αλλά είναι πολλά τα λεφτά για να καταργηθεί έτσι εύκολα...